галоўная  >  прыдзвінскі край  > пастаўскі раён  > эканоміка >  буйнейшыя прадпрыемствы >

 

РУП “ЛЫНТУПСКІ СПІРТЗАВОД” >       

 

Лынтупскі бровар вядомы з 1691 года. Першым яго ўладальнікам быў вяльможа Гілзенаў. Вінакурня была двухпавярховай: першы паверх – з каменя, другі – з дрэва. Унутры знаходзілася паравая ўстаноўка. За суткі на гарэлку перапрацоўвалася 45 пудоў мукі і бульбы.

У 1863 годзе мястэчка Лынтупы купіў пецярбургскі адвакат Ежы Бішэўскі. Наступіў новы гістарычны этап развіцця сядзібы. Заснавальнікам мясцовага спіртзавода з'яўляецца Юзаф Бішэўскі. У 1900 годзе пачалося будаўніцтва цаглянага будынка. У 1904 годзе на заводзе ўжо ажыццяўлялася перагонка спірту-сырцу на рэктыфікат.

У перыяд фашысцкай акупацыі (1941–1944 гг.) завод не працаваў. Загад аб аднаўленні прадпрыемства быў падпісаны 18 ліпеня 1944 года.

У 1951 г. пабудаваны і ўведзены ў эксплуатацыю цэх пнеўматычнай саладоўні па вытворчасці піваварнага соладу для піўных заводаў Беларусі сутачнай магутнасцю 6 тон.

У 1956 г. уступіў у строй вуглекіслотны цэх магутнасцю 1,2 тоны за суткі, у 1963 – мадэрнізаваны, магутнасць вырасла да 5 тон у суткі. Апошняя рэканструкцыя цэха адбылася ў 1991 годзе, калі былі ўстаноўлены японскі кампрэсар прадукцыйнасцю 500 кілаграмаў у гадзіну і ёмістасці для бястарнага захоўвання і водпуску вуглекіслаты на 36 тон. Сутачная магутнасць цэха даведзена да 7,2 тоны.

У 1959 г. праведзена поўная рэканструкцыя ўсёй электрагаспадаркі, у 1966 г. завод быў падключаны да дзяржаўнай ЛЭП.   

У 1960 г. пабудавана новая кацельня з устаноўкай двух новых катлоў, а ў 1963 – пераведзена на мазут, што дало магчымасць механізаваць усе працэсы па падачы і спальванні паліва, адпала неабходнасць у працаёмкай падачы торфу.

У 1961 г. пабудаваны крухмальны цэх, што дазволіла перапрацоўваць бульбу камбінавана на крухмал і спірт. У 1964 – цэх вадкіх кармавых дражджэй магутнасцю 100 тон у суткі. Уведзена ў эксплуатацыю чыгуначная ветка, што дало магчымасць механізаваць асноўныя пагруза-разгрузачныя работы. Магутная энергаўзброенасць завода дазволіла правесці радыкальныя мерапрыемствы па механізацыі працаёмкіх работ, удасканаленні тэхналагічных працэсаў. У 1961 годзе зманціравана і ўведзена ў эксплуатацыю неперарыўная схема разварвання крухмалістай сыравіны, поўнасцю з усіх цэхаў былі выдалены трансмісіі, паравая помпа заменена на помпы з электрапрыводам.

У 1974 г. уведзены ў эксплуатацыю цэх брагарэктыфікацыі магутнасцю 1500 дал за суткі, пазней магутнасць даведзена да 2000 дал за суткі.

У перыяд з 1990 па 1992 гады на заводзе ўкаранёна схема ферментатыўнага гідролізу крухмалістай сыравіны.

У 2004 г. праведзена рэканструкцыя з устаноўкай разгоннай калоны, што значна павысіла якасць спірту і павялічыла яго выхад на 2–2,5 %.

    

ЛІТАРАТУРА

1. Касцень, А. Старажытны бровар і людзі вакол яго / А. Касцень // Звязда. – 2004. – 4 снеж. –  С. 5.

2. Пішч, Г. РУП "Лынтупскі спіртавы завод" 100 гадоў / Г. Пішч // Пастаўскi край. – 2004. – 10 лістап. – С. 2–3.                                                                                         

3. Шик, В. От бровара до лучшего в отрасли / В. Шик // Витебский курьер. – 2004. – 19 нояб. – С.1.

                                                                                     

 

© ГУ "Витебская областная библиотека им. В. И. Ленина", 2006 – 2008